Readdy Write  
0,00 €
Your View Money
Views: Count
Self 20% 0
Your Content 60% 0

Users by Links 0
u1*(Content+Views) 10% 0
Follow-Follower 0
s2*(Income) 5% 0

Count
Followers 0
Login Register as User

Så väljer du rätt Ritplatta / Ritskärm till dator ? Guide,Köptips och råd ?

30.09.2021 (👁631)Letar du efter en ritplatta har du kommit rÀtt. En ritplatta anvÀnds primÀrt av kreatörer inom fotografi, illustration, 3D-modellering, retuschering, grafisk design och animering.

Designers, illustratörer och andra kreativa datoranvÀndare Àlskar sina ritplattor. För dessa professionella anvÀndare Àr ritplattan ett verktyg som inte kan ersÀttas av nÄgot annat, men Àven nybörjare kan gynnas av att anvÀnda en sÄdan.

En ritplatta kan komplettera eller ersÀtta din vanliga datormus. Du anvÀnder en fantastisk tryck-kÀnslig penna som ger dig precision nÀr du tecknar, frilÀgger, maskar, retuscherar och mycket mer.

Oavsett om du skapar konst eller inte sÄ Àr en ritplatta med tillhörande penna ett ergonomiskt hjÀlpmedel som underlÀttar ditt arbete framför datorn. I dagslÀget anvÀnds dem av allt frÄn konstnÀrer till grafiker och gamers.

De gamers som anvÀnder ritplattor kan ha anvÀndning för dem i sÀrskilda spel ( Osu! ) som krÀver otroligt hög precision som ritplattan erbjuder.

Vidare Àr det mÄnga som föredrar att anvÀnda den istÀllet för mus till sin dator. Axlar, underarmar och handleder som Àr anstrÀngda av arbete med mus kan avlastas av ett nytt sÀtt att arbeta.

AngÄende ergonomin, den Àr högre Àn en vanlig mus. Precisionsarbete ska utföras av fingrarna, inte av handleden (vilket blir fallet nÀr man anvÀnder en vanlig mus). Dessutom Àr det mer ergonomiskt att trycka pennan lÀtt mot underlaget Àn att trycka ner fingret i den vinkeln som man gör pÄ en vanlig mus.

Dessutom Àr det en perfekt leksak för barn. Sist men inte minst Àr det ocksÄ vanligt att studenter anvÀnder ritplattor för att ta anteckningar och göra andra ritningar.

Vad Àr en ritplatta?

En ritplatta kompletterar eller ersÀtter helt en vanliga datormus. Den ansluts till datorn med USB-kabel eller trÄdlös anslutning och har en tryckkÀnslig yta som registrerar var pÄ ytan pennan befinner sig. För att anvÀnda ritplattan hÄller du pennspetsen strax ovanför ritplattans yta och nÀr du rör pennan ovanför ytan motsvarar det att röra musen.För att klicka trycker du ner pennspetsen pÄ ritplattan.

En ritplatta kan anvÀndas som vanlig mus för att sköta vardagliga uppgifter som att surfa pÄ internet men det Àr i bildbehandlings- och ritprogram som dess fulla potential kan nyttjas. MÄnga börjar anvÀnda en ritplatta i enstaka program för exempelvis bildbehandling men lÀgger efter en tid ofta undan datorns vanliga mus och anvÀnder ritplattan till alla program i datorn.

Ritplatta med och utan skÀrm

Vissa ritplattor kommer med en skĂ€rm pĂ„ sjĂ€lva ritytan. Är man ovan med att anvĂ€nda en ritplatta kan det vara skönt att direkt kunna se vad som hĂ€nder pĂ„ samma stĂ€lle dĂ€r man drar pennan.

MÄnga modeller saknar oftast en skÀrm och Àr istÀllet bara en platta som man ritar pÄ, och sedan kan man pÄ datorskÀrmen se vad som hÀnder. Efter en del övning kÀnns det dock lika naturligt att kolla pÄ en datorskÀrm för att se penseldragen som pÄ ritplattan som man ritar pÄ.

Hur fungerar en ritplatta?

I de flesta ritplattor gÄr det stÀlla in hur ritplattan ska reagera pÄ pennans rörelse. Det vanligaste Àr att pennan Àr utgÄngspunkten oavsett var pÄ skÀrmen markören tidigare befann sig, tÀnk dig att ritplattans yta motsvarar skÀrmens yta. Det innebÀr att markören alltid kommer flyttas till den plats pÄ skÀrmen som motsvarar den punkt pÄ ritplattans yta dÀr pennan Àr.

SÀtter du ner pennan i övre vÀnstra hörnet pÄ ritplattan kommer markören alltid flyttas till övre vÀnstra hörnet pÄ skÀrmen. Denna instÀllning Àr vanligast vid anvÀndning av en ritplatta för bildredigering och Àr oftast standardinstÀllning nÀr ritplattan levereras.

Det gÄr Àven att stÀlla in sÄ att pennan fungerar som en vanlig mus och att det Àr markören pÄ datorskÀrmen som Àr utgÄngspunkten och pennans rörelse anpassas efter var markören Àr pÄ skÀrmen. Detta lÀge kan vara anvÀndbart om du tÀnkt skaffa en ritplatta av ergonomiska skÀl och Àr van vid hur en datormus fungerar.